Dr. No 007×001

Posted: 17. 7. 2010 in DVD, klasika

Není záměrem těchto návratů k jedné z nejslavnějších postav filmové historie podat nějaký „definitivní“, analytický pohled na bondovky (což ostatně učinil Radomír D. Kokeš na aktuálně), půjde jenom o mé osobní kydy a postřehy, vycházející z opětovného zhlédnutí filmů (v remasterované kvalitě) a prvního zhlédnutí DVD bonusů k filmům náležících. Texty budu zveřejňovat tak, jak uvidím filmy, tzn. chronologicky a případně je upravovat s přihlédnutím k filmům pozdějším. Začínám psát z pozice diváka Bondem nijak přehnaně nadšeného (mladistvá fascinace již dávno vyprchala), ale nezaručuji, že neskončím jako oddaný bondofil. Jestli bude čas a nálada, rád bych následně navázal texty o filmech a seriálech, které z bondovek vycházejí, nebo si z nich tropí legraci (Casino Royale, The Prisoner, Get Smart).

Dr. No

„Jmenuji se Bond… James Bond.“ Znáte stylovější vstup do dějin kinematografie?

Dr. No je dosti seriózní, pozvolně plynoucí detektivkou, ve které ale nechybí až tolika bondovských atributů, jak by se s odstupem mohlo zdát. Laškování se slečnou Moneypenny, polosuché Martini, protřepané, nemíchané, suché hlášky po likvidaci záporáků („Myslím, že zrovna jeli na pohřeb“), SPECTRE, walther PPK, Dom Pérignon a samozřejmě bondgirl.

Na zrození švýcarské Venuše Ursuly Andress si ale musíme počkat skoro hodinu. Ještě o dvacet minut déle na sebe nechává čekat hlavní padouch, v rámci série jeden z těch slabších. Není hoden, aby se po něm jmenoval celý film.

Vhodnějším názvem by bylo prozaické „James Bond“, protože o jeho uvedení na plátna kin běží především. Je to trochu jiný, neotesanější agent, než jakého známe z pozdějších bondovek. Holduje hazardu, manipuluje se ženami, nikdy nevynechá příležitost k vypití skleničky tvrdého alkoholu, nijak se neomezuje ani v kouření a nedělá mu problém chladnokrevně odstřelit člověka schopného vraždit (nikoliv vraha).

Takhle nějak Bonda ostatně vykreslil Ian Fleming, který byl natáčení často přítomen, neboť část filmu vznikala na Jamajce, kde Fleming ve svém Zlatém oku žil. V obohacení příběhu o další cizokrajné lokace tvůrcům bránil nízký rozpočet (1 milion dolarů). Chybět měl původně i akční klimax, ale díky dodatečné stovce tisíc dolarů nakonec nějaká ta miniatura exploduje.

Jako ve všech bondovkách, je i v této viditelně přítomen duch doby. Raketová krize byla z Kuby přemístěna do jiné středoamerické země, ve vzduchu visí radioaktivní nebezpečí, jamajská kultura se osamostatňuje a nad každým Bondovým krokem bdí v osobě Felixe Leitera CIA. Dr No není nejlepší bondovkou, ale je tou první, což se u takto milované série počítá. Ten pocit, že vše co později tak zklasičtělo, bylo zde představeno poprvé, je vzrušující.

DVD
Neboť skladba jednotlivých DVD Ultimate Edition je velmi podobná, namísto nudného popisu obsahu zkusím vždy vyzdvihnout jeden nejzdařilejší bonus. Pokud se týče kvality zvuku a obrazu – úžasná. Proč, to se dozvíte z jedenáctiminutové featuretty (existuje nějaké české synonymum?) 007: Licence to Restore, který mi přišel informačně výživnější než třičtvrtěhodinové making of, překrývající se z části s komentářem k filmu, což jsou ve skutečnosti sestříhané odpovědi režiséra a ostatních strůjců Dr. No.

Na závěr všemi milované číselné hodnocení

úvodní titulky: 7
bondgirl: 6
padouch: 3
padouchovi poskoci: 4
vychytávky: 1 (ten skvěle padnoucí oblek)
hlášky: 4

film: 80%

Komentáře
  1. OLA píše:

    Dzejms nikdy nesklamal aspon zatial…

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.