Transformers

Posted: 20. 8. 2007 in film týdne

Film týdne (39)

Transformers

No Brain, just Fun!

Michael Bay točí hodně hlasité filmy, ve kterých hodně věcí vybuchuje, jezdí v něm auta, na která si běžný smrtelník může leda tak sáhnout, hrdinové pronášejí úděsně patetické věty. Jsou to filmy machistické a patriotické, děsně cool a šíleně zábavné. Obvykle. V případě Transformers stoprocentně. Předchozí Ostrov u mnohých vyvolal obavy, jestli se snad nejkomerčnější z komerčních režisérů nedal na vážnější filmy. Sice v něm nechybělo několik parádních akčních scén, ale, co si budeme nalhávat, nikam nevedoucí pseudofilozofické dialogy do bijáku Michaela Baye nepatří. Možná bych jenom na okraj podotknul, že jsem ještě nepřestal toužit vlastnit klon Scarlett Johansson (ne nutně jenom jeden). Ale co bylo, bylo, Transfomers jsou akcí jiného ražení.

Někde uprostřed katarské poušti (jedné z mnoha) přistane cosi velkého, mimozemského a ne zrovna přátelského. Připomíná to dost velkého robota a zdejším americkým vojákům to nepěkně naruší zevlování. V domnění, že jde o zlo z východu (z Ruska? z Číny? ne, nejspíš z Japonska… jo, určitě z Japonska) použijí běžné střelivo – bez viditelného účinku. Ministrovi obrany (Jon Voight) na čele naskakuje další vráska, protože něco na tisíce mil vzdálené katarské poušti právě narušilo bezpečnost Spojených států amerických a nechává povolat ty nejlepší (jistěže americké) programátory, aby záhadě přišli na kloub. Teenagera Sama Witwickyho (Shia LaBeouf) tyhle věci (zatím) netrápí, maličko vyděračskou cestou ze svého kantora právě vymáčkl třetí áčko a splnil tím poslední podmínku pro získání svého prvního auta.

Když Sam s otcem zabrousí do prvního bazaru (vedeného legračním černochem, který má tlustou a nahluchlou matkou), znenadání před ním stojí obstarožní Chevrolet Camaro. Vyšší cena nemůže být překážkou, protože auto si hledá svého majitele, ne naopak. Neuplyne mnoho filmového času a Sam, ani neví jak, najednou sedí v parádním auťáků a co víc, ve svém auťáku a co nejvíc, nesedí v něm sám. Společnost mu dělá fešná (fešná!) zlodějka aut Mikaela (Megan Fox). A pak už jdou věci ráz naráz: Chevrolet Camaro najednou není Chevroletem Camaro, nýbrž hodnou pěti (dobrá, deseti) metrovou plechovou potvorou, které – jak vyjde najevo – velí jiná, ještě větší hodná plechová potvora. Dohromady to jsou dvě hodné velké plechové potvory, které s pomocí dalších tří musí zabránit, aby se šest jiných, zlých plechových potvor zmocnilo brýlí Samova prastrýce Archibalda Witwickyho. Jsou v nich totiž vyryty souřadnice ke Krychli a Krychle musí být zničena. Ale víte co… neřešte to.

Scénář Transformers je buď nehorázně pitomý, anebo jeho tvůrci viděli parodii Team America a uvědomili si, že vážnost není tou nejlepší cestou k úspěchu a sami proto trochu přitlačili na komediální pilu. V každém případě – vážně to brát nelze. Film je vtipný od prvních minut (určitě úmyslně) a nepřestává být vtipný ani během minut následujících (možná neúmyslně). Krom toho je občas romantický a dojemný. A myslím tím opravdu romantický a opravdu dojemný, i když se třeba dojímáte nad zmražováním hodné velké plechové potvory. Hlášky, které v amerických akčních filmech zpravidla bývají míněny vážně, jsou zde tak četné, že vážnými být přestávají. Všechny postavy se chovají nelogicky, nicméně maximálně předvídatelně a ty, kdož viděli předchozí filmy od Baye jistě rozesměje (možná dojme) k slzám scéna, ve které poblíž tlouštíka s videokamerou cosi exploduje, pročež ten se s hláškou „tohle je lepší než Armageddon“ k postiženému místu rozeběhne.

Zabedněnost (transformer schovaný za úzkým stromem :)) a smrtelná vážnost na místech, kde není vítána, k podobnému snímku (bohužel? bohudík?) neodmyslitelně patří, co však naštve jsou téměř amatérské chyby, převážně související s logickou a chronologickou návazností scén (noc/den, Samovo mizející a znovu se objevující oblečení). Nezbývá mi, než vás přimět přimhouřit oči také nad těmito skutečnostmi, ono jde stejně jenom o tu akci. Jak už jsem naznačil v předchozím odstavci, je to hloupější než všechny předchozí filmy made by Bay a je to ku prospěchu věci. Jinde, pod taktovkou jiného režiséra, by obrovští roboti bruslící po dálnici nebyli myslitelní již z toho prostého důvodu, že by na ně nesehnal potřebné peníze. Stopadesátimilionový rozpočet vypadá vedle takových 175 milionů přitroublé komedie Božský Evan směšně, o to víc dechu bere velkolepost některých scén.

Transformeři se pohybují naprosto plynule a dělají věci, na které si ani mnohý člověk netroufne. Ve velkém demolují okolní prostředí (dálnice, ulice, celé město) a sem tam jen tak mimoděk zašlápnou nějakého civilistu – takový drobný detail. Protože Michael Bay není žádný béčkař (jak se to vezme…) a má slabost pro nepředstavitelně drahé dopravní prostředky, všichni roboti se maskují za luxusní auta případně letouny. Pontiac Solstice tak „stane“ po boku Hummeru H2, aby společně čelili stíhačce Raptor F-22 a vrtulníku Sikorsky MH-53. Jestli vám názvy nic neříkají, vězte, že všechny tyhle vehikly vypadají ďábelsky cool. V zápalu boje si toho možná ani nevšimnete a pokud všimnete, nejspíš stejně jako já jenom s blaženým výrazem zaslintáte nad tou krásou a nechápavě zakroutíte hlavou nad něčí touhou demolovat výhradně luxusní auťáky.

Část předcházející věty, konkrétně „s blaženým výrazem zaslintáte nad tou krásou“ je uplatnitelná rovněž na dámskou část hereckého osazenstva. Nad křivkami Megan Foxové i slovo „sexy“ roztává. A Rachel Taylor? Kéž by tak vypadaly všechny, ehm, kéž by tak vypadala alespoň JEDNA programátorka. O hereckých výkonech samozřejmě nemůže být řeč v případě těchto dvou krásek, ani v případě přehrávajícího Turturra a Voighta. Nejzajímavější výkon předvedla bleskově stoupající teenagerská hvězda Shia LaBeouf. Sam Witwicky byl za dlouhou dobu jediný filmový puberťák, kterému jsem po třech minutách netoužil ošklivě ublížit. Po dvou hodinách také ne. Co je nejlepší, nejspíš nešlo o šťastnou náhodu – v Disturbii (do českých kin půjde až v září) hraje Shia se stejnou lehkostí.

Už dlouho tady nebyl tak pádný důvod zajít si do kina s velkým popcornem a kolou. Transformers toho za sto padesát (či více/méně) korun nabízejí mnoho, Mnoho, a na oplátku toho mnoho nevyžadují: pouze vypnutý mozek, žádné předsudky a ochotu sto čtyřicet minut se bavit, resp. být baven. Jistě, je to ještě mnohem hloupější než Piráti z Karibiku, levnější než Spider-Man 3 a delší než čtvrtá Smrtonosná past, ale pro svou naivitu, s jakou vás to chce bavit a nic než bavit, zároveň lepší než všechny tři jmenované filmy dohromady. Kvůli podobným filmům existují (multi)kina, takže se zas pro jednou nebojte být komerční a mazejte pro lístky.

Vzpomněl jsem si na: Den nezávislosti, 60 sekund, Železný obr, Armageddon

Transformers (USA 2007) *****

Herecké výkony: 70%
Scénář: 65%
Režie: 85%
Zábava: 100%
Celkové hodnocení: 90%

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.