Star Trek 2 BD

Posted: 7. 6. 2013 in Blu-ray

Konečně jsem si našel čas k důkladnějšímu průzkumu dvoudiskové edice Abramsova Star Treku. (1) Coby člověka neznalého startrekovského univerza mne zajímaly předně ty bonusy, které objasňují návaznost rebootu na seriál a dřívější filmy. Uspokojující je v tomto ohledu kromě nerdovského komentáře režiséra a scenáristů zejména dvojice kratších dokumentů, To Boldly Go a A New Vision. První objasňuje, kdo film tvořil (trekker i úplní Star Trek nováčci) a čím je oživování takto rozsáhlé série záludné (velká fanouškovská základna, obavy nepolíbených, že se budou ve filmu ztrácet). Díky jednomu z rozšiřujících bonusů k tomuto dokumentu (Trekker Alert! ), tedy v bonusu k bonusu (a důkazu, že disk cílí hlavně na milovníky interaktivity), mi navíc konečně docvaklo, jaký je zhruba rozdíl mezi trekkies a trekkery. Druhý dokument se již věnuje konkrétním projevům snahy o vytvoření Star Treku 21. století, zejména hvězdnoválečně svižnému tempu vyprávění a vizuálnímu stylu, pro který byl určujícím kritériem (paradoxně) realismus. Proto odlesky objektivu, třesoucí se kamera a snaha točit co nejvíce v autentických lokacích (jimž se věnuje jiný dokument, a mezi které patřil třeba i pivovar Budweiseru). (2) Velmi potěšující jsou anglické titulky audiokomentářů a české u všech ostatních bonusů. Celkově nelze provedení disků, jež si jako jedny z nemnoha vysloužily v recenzi na blu-ray.com plné hodnocení ve všech kategoriích, nic vytknout. Snad jenom ten nudný amarayový obal, jehož vinou se přepečlivě připravená edice na poličce lehko ztratí mezi edicemi ostatními, připravenými s menší péčí. (3)

_________________________________________________

  1. Společně s Muži, kteří nenávidí ženy v digipacku (dnes za 249,-), jde o jeden z čerstvějších důkazů, že se také u dvoudiskových edic vyplatí počkat na cenovou oblevu. Za originální (tzn. ne bazar) BD jsem v tomto případě zaplatil 269,-.
  2. Točení v „reálech“ ovšem kromě režisérovy vize souviselo rovněž s finančními omezeními – jsem zvědav, nakolik živě bude působit druhý díl, točený zřejmě se štědřejším produkčním zázemím.
  3. Pokud vím, ve steelbooku, který je dnes také ke koupi za velmi příznivou cenu, u nás film vyšel jenom na DVD.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.